Pages

Isnin, April 11, 2016

Kek Tiramisu utk besdayboy

My besdayboy a.k.a anak bongsu saya. Sayang Hadiid ketat2. 😘😘😘

Homemade besday cake. Comot2 tp bangga dapat buat sendiri kek utk family. 

Apa ada pada rupa bila rasa dapat menandinginya lebih dr jangkauan. Cewahhh
Ada yg minat nak try?? Meh saya share resepi.
Resepi ni saya ambil dr website bbc.co.uk. Ikut resepi asal, saiz kek ni kecik je. Tapi saya ubah utk dapatkan saiz kek 8".

Untuk SPONGE CAKE :

Sedikit butter utk greasing
8 biji telur gred C /D (guna 6 biji shj utk telur gred A/B)
200 gm /3.5 oz gula caster
200 gm /3.5oz tepung naik sendiri, diayak. (saya guna jenama Blue Key)

*Bahagi adunan sama banyak dlm 2 loyang saiz 8".

Untuk FILLING & FROSTING :

1 sudu besar serbuk kopi segera (saya guna jenama Indo Cafe)
150 ml air panas mendidih (utk melarutkan serbuk kopi)

250 gm mascarpone cheese (saya guna cream cheese Tatura je sbb mascarpone jauh lebih mahal)
300 ml double cream / heavy whipping cream
3 sudu besar gula icing

Untuk deco :
Dark chocolate (diparut)
2 sudu besar serbuk koko

Peralatan :
2 loyang bulat saiz 8"
Parchment paper

Cara2 :

- Mula2, panaskan oven dlm suhu 170c selama 10 minit.

- Kemudian grease sedikit butter di kedua2 loyang saiz 8". Kemudian alas dgn parchment paper utk memudahkan kek keluar dr loyang lps bakar. Ketepikan.

-Pukul telur dan gula castor hingga kembang.

- Masukkan tepung naik sendiri dan gaul sebati.

- Masukkan adunan ke dalam loyang, kemudian bakar dlm suhu 170c selama 30 minit.

- Sementara tunggu kek masak, putar cream cheese + icing sugar + whipping cream sehingga kental.

- Larutkan serbuk kopi segera bersama air panas.

- Kek dah siap masak, sejukkan dulu sebelum kita sapu krim.

- Sebelum sapu krim, belah setiap kek menjadi 2 lapis. Dgn itu, kita akan ada 4 lapis kek nanti.

Cara mendeco kek step by step :

- Letak 1 lapis kek diatas papan kek. Sapu rata bancuhan kopi segera diatas kek. Kemudian sapu rata krim. Dah selesai, boleh la ayak serbuk koko memenuhi ruang atas krim.

- Ulang langkah tadi sampai lapisan ke 3.

- Utk lapisan ke 4 iaitu yg paling atas , letak selapis kek, sapu rata bancuhan kopi dan lepa seluruh kek dgn krim.

- Dah siap, boleh la ayak serbuk koko dan hias la ikut suka hati sendiri menggunakan dark chocolate yg dah diparut td. Hiasan lain, terpulang kpd citarasa masing2.

Dah siaappppp..

Notes : ada 1 bahan asal yg saya tak masukkan atas sebab saya beragama Islam. Tapi seriussss, rasa kek dr resepi ni memanggg marvelous walaupun guna bahan2 yg sangattt simple. Cubalah nanti ye. Tak faham, boleh tanya saya ye. tqsm .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan